Koolikokkade reis Lääne- ja Raplamaale

  • Toimumisaeg: 27. detsember, 2023

MTÜ Hiiukala ja MTÜ Hiidlaste Koostöökogu korraldavad Hiiumaa lasteasutuste köögipersonalidele väljasõidu mandrile

Vaheajal toimuva reisi sihiks on silmapaistvad kohad Lääne- ja Raplamaal. Näha saab häid praktikaid kooli ja lasteaedadest ning pääseme külastama toiduga seotud ettevõtteid ja ettevõtmisi. Oodatud on kokad ja personal, kes tegeleb koolides ning lasteaedades näiteks toidu tellimisega.

 

PÄEVAKAVA:

I päev

Start: 7.45, Pritsumaja parkla

Praam: 8:30 – 9:45

Kell 10.10 – Külastame Taebla Kooli. (-25min)

Taebla Koolis võtab meid vastu õppe- ja arendusjuht Kersti Lõhmus. Jutuks tuleb LEADER projekt, mille tulemusena tehti korda Taebla aiamaa. Aga ka see, kuidas kool on võtnud aialapi omaks ning kas ja palju on sealt head ja paremat jõudnud koolikööki.

Projektiga rekonstrueeriti teed, rajati prügiplats; vahetati välja veepump; rekonstrueeriti elektrisüsteem; aiamaade maanteepoolsest küljest eemaldati võsa ning istutati hekk; valmistati ette aiamaa lapid koolile ja lasteaiale koos kasvuhoonete, tööriistakuuride, kopostikastide ja marjapõõsastega.

Kell 11.40 Kohila lasteaed Sipsik (1,5h – koos söömisega)

Sipsiku lasteaeda tuuakse heaks näiteks menüü ja toiduvaliku osas. Kohapeal saame arutleda, kuidas olete jõudnud selliste menüüdeni, milliste sammudega, kuidas lapsed on toidud omaks võtnud, mida arvavad lapsevanemad jne.

Kell 13:00 – Kohila Gümnaasium (-45 min)

Teemaks tuleb see, kuidas väikeses köögis toitlustatakse 1000 sööjat.

Kell 15:00 – Tammejuure Mahetalu (2h)

Talu on tuntuim kanepitalu Eestis, paistes silma oma innovaatilise sotsiaalselt vastutustundliku tootmismeetodiga. Nad omavad mahesertifikaat alates aastast 2001. Talu kasvatab nisu, kaera, hernest, rukist, rüpsi, kanepit ja katsetavad erinevaid põnevaid kultuure ning valmistavad mahe külmpressitud õlisid, kiviveskijahusid, kanepitooteid, helbeid ja tervisejahusid.

Lisaks talu ja toodete tutvustusele on meid ootamas töötuba, kus valmivad ürdivõi, taimepiim ja magustoit.

 

Ööbimine ja õhtusöök: Hestia Hotel Haapsalu Spa

 

II päev

Kell 10.30 – Ettekanne “Tervislik ja jätkusuutlik koolitoit- digitaalne lahendus”

Esitlejaks on Marianne Kosenkranius, kes on õppinud Maastrichti Ülikoolis, Hollandis, tervist ja toitumist ning hetkel arendab koolikokkadele abistavat platvormi.

Asukoht: Sihtasutus Läänemaa seminariruumis: Karja 27, Haapsalu

Kell 13:00 – Dirhami kalatööstuse tutvustus. Toodete degusteerimine ja kerge lõuna.

16.00-17.15 Rohuküla-Heltermaa praam

 

Reis on rahastatud MTÜ Hiidlaste Koostöökogu ja MTÜ Hiiukala koostööprojektist “Tervist toetav ja kohalik toit Hiiumaa haridusasutustes”.