Õppereis Rootsi

  • Toimumisaeg: 14. november, 2023

Saare- ja Hiiumaa 12 ettevõtja ühine külastus Nordic Organic Food Fair 15-16.11 Malmös

Saarte Koostöökogu koos Hiidlaste Koostöökoguga korraldasid ühise ettevõtjate külastuse Skandinaavia suurimale mahetoitude ja –jookide, naturaalse kosmeetika ja jätkusuutliku elustiili messile  Natural Health & Beauty Scandinavia / Nordic Organic Food Fair.

Tegemist on Põhjamaade suurima kaubandusüritusega, kus  ettevõtted otsivad oma toodete kaubandusvõrkudesse edasimüümiseks partnereid. Rohkem kui 500 ettevõtet üle Euroopa olid oma tooteid esitlemas alates mahetomatitest kuni vetikatest valmistatud toodete ja looduskosmeetikani välja.

Meile, kui Eesti ettevõtjatele ja tavakülastajale oli see heaks võimaluseks tutvuda mahe valdkonna trendide ja suundumustega,  uudistada ekspordipotentsiaaliga tooteid ja keskkonnahoidlikke pakendilahendusi, samuti luua messiboksides uusi kontakte. Hea oli saada teada, et väga paljud valdkonnas edukalt tegutsejad on väikesed pere- ja mikroettevõtted – nii väärikalt pika ajalooga kui paari aastase tegutsemisajaga.

Head mõtted  sünnivad ikka praktiliste kogemuste, elamuste ja arutelude kaudu. Seega külastasime kohaloleku ajal ka ettevõtteid, kelle jaoks puhta toidu tootmine ja pakkumine on sügav usk ja pühendumine.

  • Angavallen https://angavallen.se/en/ 1970-ndate alguses soetas veterinaarist Malmö mees hooletuses talukompleksi. Ta seadis endale eesmärgiks rajada talu, kus hoolitakse keskkonnast, suhtutakse respektiga loomadesse ning aukohal on puhas toit. Täna on talul terviklik tootmisahel põllult potti ning talu on täies ulatuses orgaaniline – nii hotell, restoran kui kogu tootmine (sea- ja veisekasvatus, meierei, pagarikoda ning teraviljakasvatus).
  • Pillehill https://www.pillehill.se/ Abielupaar (kokk ja sommeljee) otsustasid Malmö lähikonnas rajada oma hotelli ja restorani. Soetati hingematvalt kauni vaatega Pillehill, millele rajati butiik hotell koos kohaliku toidu restoraniga. Kohalikku toorainet ja omatooteid presenteeritakse au ja uhkusega. Majutuseks pakutakse muuhulgas võimalust ööbida autentses paarisaja aasta vanuses hästisäilinud taluniku majas.

 

Osavõtjate messilt saadud VAUD

  • Sellistel reisidel on oluline kogu tervik – seltskond, inimeste eluolu vaatlemine, ettevõtjate lahendused, mille peale meil tuldud veel ei ole. Annab inspiratsiooni ja viib mõtted lendu / Kadi Hiie, Sume Smuuti OÜ/
  • Sain 14 uut kontakti 🙂 / Vlad Bronnikov, Korilane OÜ/
  • Vau kuidas taanlased hygge-t kõikjal ja kõiges ära kasutada oskavad 🙂 Väga oluline on oma mõtete lennutamine ja liigutamine keskkonnast väljas.Messil olid silmapaistval kohal seened, proteiinirikkus tootes ja selle rõhutamine. Väga muljetavaldav oli Angavallen konseptsioon ning mõlemas külastatud ettevõttes õhtusöögil kohaliku tooraine uhkusega presenteerimine /Heli Hahndorf, Tahe OÜ/
  • Minu VAU oli kindlasti ühised ettevõtjate vahelised arutelud, kellega messil nähtut koduturu võtmesse lahti mõtestatud sai/ Aimar Jürimäe, Saaremaa Viking/
  • Jätkusuutlik tootmisviis on tegutsemise eeldus. Toorainete pikem väärtusahel ning lihtsad nutikad lahendused on tootearenduse  võti, mida ettevõtjad pikalt ja healmeelel Sulle messil lahti räägivad. Kogetu teistega läbiarutamine tõstis ideede väärtust mitmekordseks / Sulvi Munk, Saarte Koostöökogu/
  • Sain hea teadmise, et mahe toodete sektoris on meie kohalikud saarte tootjad valinud igati õige tee – tootearenduses oleme Euroopa tasemel ja mõnes sektoris isegi paremini arenenud. / Verno Soosalu, Dagö Berry OÜ/
  • Kui Pillehillis istusime õhtusöögil mõtlesin, kuidas küll osatakse Rootsis kohalik tooraine nii eriliseks mõelda. Näiteks õunakook kirjaga “Õuntest, mis on kasvanud meie tagaaias :)”.
    Ei oleks uskunud ka, et kohtan messil nii palju müslitootjaid, kellel kõigil on oma eripära ja maitsed / Triin Ree, Ohessaare OÜ/

 

Äitäh reisiseltskonnale, kellega sai mõtteid vahetatud ning pisarateni naerdud!

Kokkuvõtte koostajad,

Sulvi Munk / Saarte Koostöökogu/

Verno Soosalu / Hiidlaste Koostöökogu/