Hiiumaa Köök ja Pagar nomineeriti Euroopa LEADER innovatsiooniauhinnale

  • Avaldatud: 29.11.2023

Hääleta ning aita võita Hiiumaa Köök ja Pagaril Euroopa LEADER innovatsiooniauhind!

Eesti esitas Euroopa LEADER innovatsiooniauhinnale 3 projekti, millest ainsaks ettevõtlusprojektiks oli Hiiumaa Köök ja Pagar OÜ projekt „Hiiu Pagari tootmishoone ehitus“. See paistis teiste ettevõtlusprojektide seas silma innovaatilisuse ja kasusaajate hulga või ka mõju poolest.

HÄÄLETAMINE:

Hääletada saab: Public vote – Congrès Européen LEADER (leadercongress.eu)

Projekt: HIIUMAA KÖÖK JA PAGAR OÜ – Estonia – Hiidlaste Koostöökogu LAG Hiiumaa Cooperation Network

PS: Hääletada saab kuni 4.12.23

Projektist:
Hiiu Pagari tootmishoone uuendamine.
Kohapealse leivaküpsetamise traditsiooni jätkamiseks, olemasolevate töökohtade säilimiseks ning uute loomiseks, töötingimuste oluliseks parandamiseks ja tootmise efektiivsuse suurendamiseks alustati 2015. aastal Hiiu Pagari tootmishoone- ja tehnoloogia kaasajastamise projektiga.

Hiiu Pagar ja Hiiu Köök soovivad läbi pideva arendustegevuse säilitada kohaliku toidu traditsioone, suurendada sortimenti ning pakkuda nii kodusaare elanikele ja külalistele kui ka mandri-Eesti klientidele kvaliteetset hiiumaist toodangut. Naturaalsed pagari-, kondiitri- ja kulinaariatooted on müügil kõigis Coop Hiiumaa kauplustes ja ligi sajas müügikohas üle Eesti.
Projektist pikemalt…

 

Hiidlaste Koostöökogu koostööprojekt

Veel on Euroopa LEADER innovatsiooniauhinnale esitatud projekt, milles Hiidlaste Koostöökogu oli koostööpartneriks. Selleks on “Rural Flavors – Croatia – Local Action Group « Bura »” Projektist ja sellega tehtud saab rohkem lugeda siit.  Selle kolmeaastase rahvusvahelise projektiga korraldati õppereise üksteiselt õppimiseks, loodi ärikontakte ja avaldati turundusmaterjali. Muu hulgas valmisid kalender ja videoklipid. Projektipartnerid olid viiest riigist – Soomest, Portugalist, Küproselt, Horvaatiast ja Eestist.

Euroopa LEADER innovatsiooniauhind:
2023 aasta detsembris toimub Brüsselis Euroopa LEADER kongress, kuhu oodatakse üle 800 osaleja.

Kongressi avapäeva õhtul antakse üle tunnustused lõppeva toetusperioodi parimatele projektidele üle Euroopa: “European LEADER Awards”. Välja antakse 4 auhinda: oma lemmikud valivad välja Europarlament, ELARD, kongressi partnerid ning neljanda preemia saaja otsustab rahvahääletus.

LEADER:
LEADER on Euroopa Liidu algatusprogramm, mida on Eestis rakendatud üle 20 aasta. Eesti panustab ligi 12% Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondi (EAFRD) koguosalusest LEADER-programmi, mis on üks suuremaid panuseid kogu liidus.
Perioodil 2023–2027 rahastatakse LEADER-programmi üle 66 miljoni euroga. Euroopa Maaelu Arengu Põllumajandusfondist (EAFRD) rahastatakse programmi üle 47 miljoni euroga, millele lisandub Eesti riigi kaasrahastusena peaaegu 12 miljonit eurot. Euroopa Sotsiaalfond+ (ESF+) rahastab programmi umbes 7 miljoni euroga, millest Eesti riigi kaasrahastus on 30%. Hiiumaale  jõuab läbi Hiidlaste Koostöökogu ning EAFRD ja ESF+ eelarvete sellest rahast pea 2 060 000 eurot, sellest projektitoetusteks on üle 1 640 000 euro.

LEADER uued toetusmeetmed avanevad juba Aprill 2024:
Toetuste info Hiidlaste Koostöökogu MTÜ: https://kogu.hiiumaa.ee/